Haparanda stängde porten för ambulansförbundet! Övriga fack låg bakom?

Haparandapersonalen var en av de stationer som på eget initiativ kontaktat Ambulansförbundet och önskat ett stationsbesök inför vårt Norrbottensbesök. 
- Vi förstod snabbt att det fanns en nyfikenhet och ett intresse hos personalen där och planerade in "Happis" som en av de stationer att besöka under våra tre dagar i Norrbotten. I och med att vi blev kontaktade av kollegor som skulle ordna det praktiska kring besöket skickades aldrig en formell förfrågan till enhetschefen för stationen för ett godkännande vilket vi normalt sett gör, vi räknade med att att det skulle vara i sin ordning, säger förbundsordförande Gordon Grattidge.
Med endast ett par mil kvar till Haparanda får en ur Haparandapersonalen tag på förbundets delegation och meddelar att enhetschefen stängt porten för förbundets besök. Enligt uppgift ska ett eller flera andra fackförbund ha satt stopp för visiten, källan uppger att strax före besöket har verksamhetschefen Mervi Rundgren blivit kontaktad av representanter för dessa övriga förbund där de har krävt att vi inte ska släppas in för att träffa personalgruppen med motiveringen att ett sånt här besök inte får "stjäla arbetstid" och att vi inte ska ha tillgång till lokalerna för fackliga möten.
Grattidge förklarar,
- Jag försökte förgäves få tag på verksamhetschef Mervi Rundgren via telefonen, men hon gick inte att nå. I ett medelande förklarade jag att vi har rest långt och att det finns ett intresse hos hennes arbetstagare att möta oss och att mötet inte är ett slutet fackligt möte utan snarare ett öppet stationsbesök där vi är gäster.
Senare svarar Mervi Rundgren i ett meddelande "Ingen från Ambulansförbundet har kontaktat mig eller enhetschefen om något besök hos oss?", stationsbesöket skulle ha ägt rum klockan 14.00, svaret kom klockan 17.30. Då var besöket sedan länge avblåst och förbundet påväg mot nästa stationsbesök i Gällivare.
- Jag tycker det är förbaskat sorgligt och jag tror inte Mervi hade haft något emot om vi träffade hennes arbetstagare och att de fick visa upp hennes verksamhet. Är det som uppgifterna säger att det starkt talar för att andra förbund ligger bakom så har de bara skjutit sig i foten, har de haft det svårt att organisera kollegor i regionen tidigare så är jag ytterst tveksam til att det här kommer förbättra deras förutsättningar. Alla har ett fritt val av facklig hemvist och att med de här metoderna försöka barrikardera sig mot oss strider mot en normal facklig grundsyn. Vi vet från säkra källor att övriga fack på sina håll i Norrbotten drabbats av lite panik allt eftersom vi blivit mer synliga och verksamma i Norrbotten och i panik och affekt handlar man sällan klokt, det är de flesta i vår bransch medvetna om, ute på fältet måste man behålla lugnet och en god ton, men jag vill understyrka att vi denunder övriga stationsbesök träffat fackliga företrädare för andra förbund och då bemötts på ett bra sätt och haft givande samtal säger Grattidge.
Förbundet träffade en av Haparandapersonalen på annan plats i Haparanda som istället ordnade med ett studiebesök i Finland på stationen i Kemi.
- Det var stort av honom och han skämmdes säkert lite gentemot de som satt käppar i hjulet för besöket vilket han inte behöver göra, vi är vid det här laget väldigt vana vid den här typen av sandlådelek. Vi har nu en bra kontaktperson i Haparanda och även om vi inte kommer att resa till Haparanda igen i närtid så är vi aldrig långt borta, de har vår representant i Norrbotten att vända sig till. Det var i vilket fall väldigt synd då jag såg fram emot att träffa Happis- kollegorna som jag dessutom har mött i Ambulans-SM i rinkbandy 3 gånger, jag hade laddat upp med några härliga anekdoter till dom, avslutar Grattidge.  
 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter

google37d1320978786205.html