blåljuspåisnölång MCOLYCKA OLYCKAMARMA IGAVLE OLYCKAE41 OLYCKAHOLMSVEDEN OLYCKAROKEBO
Under fredagen gjorde förbundsordförande Gordon Grattidge ett besök hos Ambulansproduktion i Sandviken. För de som inte är bekanta med företaget så räcker det nog med att vi skriver Chevrolet så vet de flesta vilken typ av ambulans det rör sig om. Containerambulanser med flyttbara sjukvårdsskåp tidigare tillverkade av företagen Anders Wiman AB och Wiman Ambulance, numera Ambulansproduktion. Det var i samband med underhållsarbete på den egna ambulansen som Grattidge råkade två av delägarna till företaget. Det pratades arbetsmiljö och säkerhet, hur viktigt det är för oss att vi känner oss trygga i vår arbetsmiljö. Ambulansförbundet samverkar gärna med tillverkare av ambulanser kring säkerhetsfrågor, design och utveckling av vår arbetsmiljö, vem kan veta bättre än våra medlemmar?! Särskilt i dessa tider då vi spenderar mer och mer tid i själva ambulansen. Vi hoppas på fortsatt kontakt och dialog. 
Ambulansproduktions hemsida hittar ni här
Läs hela inlägget »
28-29 November arrangeras "Mötesplats Samhällssäkerhet" på Kistamässan under parollen: "Att mötas för ett säkrare Sverige har aldrig varit viktigare", huvudparters för arrangemanget är bland annat MSB, SKL och Folk och försvar. 
Syftet med besöket är att knyta kontakter, förmedla Ambulansförbundets syn på vad som krävs för ett säkrare Sverige från våra medlemmars perspektiv men även ur patientperspektivet. Ska du också dit och vill du mötas kring dessa frågor eller ambulanssjukvård i stort, kontakta mig för ett möte gordon.grattidge@ambulansforbundet.se 
Läs hela inlägget »

Ambulansförbundet gjorde i samband med sitt Norrbottensbesök ett studiebesök hos ambulansen i FInska Kemi. Förutom nyfiket tittande på stationen och deras utrustning lyssnade vi även på hur Finlands organisation med en "Field comander" fungerar. I varje distrikt, finns en person med en funktion som inre och om nödvändigt även yttre befäl. Field comandern har i stort mandat att styra resurser i sitt område så att de uttnyttjas på bästa sätt. Samma person är mycket rutinerad med både reell och formell kompetens och fungerar därför även som ett stöd åt kollegorna ute i ambulanserna. En väldigt intressant lösning och kanske en nyckel til våra svenska pågående alarmerings och dirigeringsproblem. 
Ett längre repotage med Field comander Juha Buska kommer längre fram. 

Läs hela inlägget »

I onsdags förmiddag besökte Ambulansförbundet stationen i Gällivare och Norrbottens ambulanshelikopter som har sina lokaliteter inte långt därifrån.  Besöket hos den vägburna ambulansen var mycket givande, trevligt och välkommnandet var varmt. Många bra frågor ställdes kring förbundet och vi redde även ut mycket beträffande medlemsförsäkringar. Lokala branschfrågor bollades fram och tillbaka i lokalen och vi kunde inte bara konstatera att Gällivare hade trevliga kollegor och det i särklass bästa kaffet utan att det finns en del arbetsmiljöfrågor att samlas kring, inte minst när det kommer till fordon. En av kollegorna på Gällivarestationen som även tjänstgjorde i helikoptern gjorde ett samtal till flyghangaren och ordnade ett besök där åt oss. Historian upprepar sig åter igen på flyget där vi informerar om förbundets verksamhet och diskussionen hamnar tillslut runt lokala frågor, vi avslutar med att få en visning av helikoptern och enligt uppgift från personalen finns en ny åt dom klar för leverans i skrivande stund.
Vi tackar Gällivare och hoppas att få träffa er åter igen inte bara som kollegor utan som "alarmare".  

Läs hela inlägget »
Haparandapersonalen var en av de stationer som på eget initiativ kontaktat Ambulansförbundet och önskat ett stationsbesök inför vårt Norrbottensbesök. 
- Vi förstod snabbt att det fanns en nyfikenhet och ett intresse hos personalen där och planerade in "Happis" som en av de stationer att besöka under våra tre dagar i Norrbotten. I och med att vi blev kontaktade av kollegor som skulle ordna det praktiska kring besöket skickades aldrig en formell förfrågan till enhetschefen för stationen för ett godkännande vilket vi normalt sett gör, vi räknade med att att det skulle vara i sin ordning, säger förbundsordförande Gordon Grattidge.
Med endast ett par mil kvar till Haparanda får en ur Haparandapersonalen tag på förbundets delegation och meddelar att enhetschefen stängt porten för förbundets besök. Enligt uppgift ska ett eller flera andra fackförbund ha satt stopp för visiten, källan uppger att strax före besöket har verksamhetschefen Mervi Rundgren blivit kontaktad av representanter för dessa övriga förbund där de har krävt att vi inte ska släppas in för att träffa personalgruppen med motiveringen att ett sånt här besök inte får "stjäla arbetstid" och att vi inte ska ha tillgång till lokalerna för fackliga möten.
Grattidge förklarar,
- Jag försökte förgäves få tag på verksamhetschef Mervi Rundgren via telefonen, men hon gick inte att nå. I ett medelande förklarade jag att vi har rest långt och att det finns ett intresse hos hennes arbetstagare att möta oss och att mötet inte är ett slutet fackligt möte utan snarare ett öppet stationsbesök där vi är gäster.
Senare svarar Mervi Rundgren i ett meddelande "Ingen från Ambulansförbundet har kontaktat mig eller enhetschefen om något besök hos oss?", stationsbesöket skulle ha ägt rum klockan 14.00, svaret kom klockan 17.30. Då var besöket sedan länge avblåst och förbundet påväg mot nästa stationsbesök i Gällivare.
- Jag tycker det är förbaskat sorgligt och jag tror inte Mervi hade haft något emot om vi träffade hennes arbetstagare och att de fick visa upp hennes verksamhet. Är det som uppgifterna säger att det starkt talar för att andra förbund ligger bakom så har de bara skjutit sig i foten, har de haft det svårt att organisera kollegor i regionen tidigare så är jag ytterst tveksam til att det här kommer förbättra deras förutsättningar. Alla har ett fritt val av facklig hemvist och att med de här metoderna försöka barrikardera sig mot oss strider mot en normal facklig grundsyn. Vi vet från säkra källor att övriga fack på sina håll i Norrbotten drabbats av lite panik allt eftersom vi blivit mer synliga och verksamma i Norrbotten och i panik och affekt handlar man sällan klokt, det är de flesta i vår bransch medvetna om, ute på fältet måste man behålla lugnet och en god ton, men jag vill understyrka att vi denunder övriga stationsbesök träffat fackliga företrädare för andra förbund och då bemötts på ett bra sätt och haft givande samtal säger Grattidge.
Förbundet träffade en av Haparandapersonalen på annan plats i Haparanda som istället ordnade med ett studiebesök i Finland på stationen i Kemi.
- Det var stort av honom och han skämmdes säkert lite gentemot de som satt käppar i hjulet för besöket vilket han inte behöver göra, vi är vid det här laget väldigt vana vid den här typen av sandlådelek. Vi har nu en bra kontaktperson i Haparanda och även om vi inte kommer att resa till Haparanda igen i närtid så är vi aldrig långt borta, de har vår representant i Norrbotten att vända sig till. Det var i vilket fall väldigt synd då jag såg fram emot att träffa Happis- kollegorna som jag dessutom har mött i Ambulans-SM i rinkbandy 3 gånger, jag hade laddat upp med några härliga anekdoter till dom, avslutar Grattidge.  
 
Läs hela inlägget »

Vill du stötta ambulansförbundet?
Bli en del av alarm- familjen för endast 18 kr!

Förser Ambulansförbundet med bilder av högsta kvalitet!
google37d1320978786205.html